Jokkmokk wintermarkt; the day after

De wintermarkt is voorbij en een nieuw jaar is begonnen. En precies nu ik deze eerste zin schrijf rijdt er een grote touringbus voorbij mijn huis vol met toeristen die naar de rendieren van m’n buurman komen kijken; niet de boze buurman maar zijn broer, de leuke buurman. Een aantal jaar geleden had ik een bevriend stel uit Nederland op de koffie, volgens mij ook op de maandag na de wintermarkt, toen er eveneens een grote bus vlakbij mijn huis stopte. Verbaasd keken zij mij aan waarop ik laconiek reageerde: “Oh, dat was ik vergeten, ik zou een rondleiding geven door mijn huis en hen trakteren op koffie en koekjes.” De twee keken mij met nog grotere ogen aan: “Die mensen passen toch niet in jouw huis!” De bus kwam weer in beweging en draaide aan het einde van de weg, iets voorbij mijn huis, om terug te rijden naar mijn buurman. Rendieren zijn uiteraard veel exotischer dan mijn boekencollectie. Alhoewel ik moet zeggen dat ik een aantal zeer exotische exemplaren in de kast heb staan.

En over exotisch gesproken; in één van mijn weinige vrije uren tijdens de markt heb ik kennis gemaakt met de Samische Leonard Cohen, genaamd Kalle Urheim. Tijdens een intiem concert in Hembygdsgården, het historische deel van Jokkmokk, kalle-urheim raakte ik steeds meer onder de indruk van die kleine, stevige man met zijn betoverende stemgeluid. Hij zong in het Lulesamisk, waar ik helemaal niets van versta, dus misschien moet ik iets voorzichtig zijn om hem te vergelijken met een legendarische dichter en liedjesschrijver als Cohen, maar toch, zijn stemgeluid… erg fascinerend.

2 gedachten over “Jokkmokk wintermarkt; the day after

  1. Dit jaar zat de wintermarkt er voor ons helaas niet in,
    maar volgend jaar “Wintermarkt 2018” zijn er plannen in de maak om met de hele familie naar Jokkmokk te komen, we hebben er nu al zin in 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s