Jokkmokks ski cup

Vanmorgen moest ik mijn lijf opgang helpen met een serie stretch oefeningen. Gisteravond skiede ik de 2e wedstrijd van de Jokkmokk ski cup onder moeilijke skicondities. De afgelopen dagen hadden we opnieuw vries- en dooiweer, waardoor de sneeuw in een hobbelige ijsmassa was veranderd. Daarnaast begon het gistermorgen ontzettend te waaien, hierdoor lag het ijzige skispoor vol met dennennaalden, mos, takjes en meer ‘rotzooi’.

Thuis stond ik met mijn ski’s in de hand te bedenken welke wax of klister ik zou gebruiken. Afzetwax of klister onder het afzetgedeelte van de ski heb je nodig om grip te krijgen op het afzetmoment. Het goed waxen van ski’s is een hele wetenschap; je moet uitvinden bij welke temperatuur en welk soort sneeuw je een wax of klister kan gebruiken. Gisteren had ik in eerste instantie klister op mijn ski’s willen doen, maar aangezien het zo hard waaide en ik verwachtte dat het spoor vol met ‘rotzooi’ zou liggen die aan de klister zou blijven plakken en ik binnen een minuut met het halve bos onder mijn ski’s mijn wedstrijd zou moeten skiën, besloot ik uiteindelijk niets te gebruiken. Dit hield in dat ik, zonder houvast onder mijn ski’s, het hele traject zou moeten dubbelpolen: een techniek waarbij de benen naast elkaar blijven en je met beide skistokken tegelijk afzet. Je gebruikt voornamelijk je buikspieren en armen. Dubbelpolen is de techniek die ik het beste beheers, maar de 2e wedstrijd ging over 4 kilometer door heuvelachtig terrein met een aantal zeer steile hellingen, het zou ontzettend zwaar worden om alles te dubbelpolen.
Maar toch, ik waagde het erop en het pakte goed uit. Op de twee steilste hellingen moest ik uit het spoor springen om een aantal meter met de V-beweging omhoog te rennen, dus vrijwel de hele wedstrijd kon ik dubbelpolen. Waar ik nog het meest tevreden over ben, is dat ik niet gevallen ben tijdens ijzige afdalingen. Ik heb eindelijk genoeg techniek ontwikkeld om gecontroleerd een scherpe bocht te nemen op een ijzige harde baan, zonder dat ik met een luide gil het bos invlieg. Vanmorgen vertelde mijn lijf mij echter dat ik wel gespannen op de ski’s heb gestaan, vandaar de stretch oefeningen. In de loop van de ochtend heb ik een relaxte skitocht met de honden gemaakt, een soort van cooling down.

skistadion Jokkmokk ski cup bestaat uit 4 wedstrijden waarmee je punten kan verzamelen. Bij de dames is het niet spannend, we zijn maar met z’n drieën en skiën op verschillende niveaus. Ik ben nu twee keer 2e geworden. Maar het is ontzettend leuk en motiverend om mee te doen en daarnaast is het een goede training. Aankomende woensdag is de derde wedstrijd en midden januari de vierde en tevens laatste.

2 gedachten over “Jokkmokks ski cup

  1. Heel graag lees ik al een tijdje mee. Zo’n andere wereld dan de mijne, ik geniet van je verhalen en de prachtige foto’s. Bedankt voor het delen.
    Leef je dromen in 2017 en dat ze allemaal waar worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s