De stepslee in winters Jokkmokk

De stepslee en winters Jokkmokk horen bij elkaar. Jong en oud suizen door de straten van Jokkmokk. Soms staat de stoep voor het koffiehuis vol met stepslees; de grote bruine van oud oompje, die vol hangt met tassen, de knalrode met op het zitvlak een boodschappenmand van vrouwtje zijwind (zij loopt erg scheef). Als kleuter Melvin met zijn vader en zusje iets lekkers komt eten, horen we hem eerst voordat we hem zien. Buiten staat hij luid en duidelijk te vertellen waar en hoe iedereen zijn stepslee moet parkeren. En owee als er iemand aan zijn flitsende paarse met dierenstickers versierde slee komt! Op de wandelpaden schieten links en rechts stepslees voorbij, voortgetrokken door blije honden met een soms iets wanhopige eigenaar staand op de runners die de controle heeft verloren over zijn stepsleeteam.

Dat de 150 jaar oude stepslee nog steeds erg hip is, laat Lotta Willborg Stoor zien. Deze Samische zakenvrouw, eigenaar van en designer bij Stoorstålka, beweegt zich voort op een speciaal ontworpen stepslee voorzien met het logo van Stoorstålka: Design by Sámis, for Sámi people, and equally cool souls. In Jokkmokk zijn veel equally cool souls te vinden.

kerstmarkt2
Design by Sámis,for Sámi people, and equally cool souls. Foto: Per Niila Stålka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s