Sneeuwheld Peter redt Stockholmers uit sneeuwchaos

In een wirwar van mensen staat een vrouw met kinderwagen. Ze kan nergens heen, weet niet wat te doen. Met grote paniekogen kijkt ze om zich heen. Rijen mensen lopen over de weg, tussen de gestrande auto’s en bussen door opweg naar een veilig heenkomen. Een bejaarde vrouw is gevallen en probeert zich aan haar rollator op te trekken. Een vrouw schiet haar te hulp en samen schuifelen ze verder. Een man zakt in elkaar, omstanders proberen hem overeind te helpen, maar hij kan niet meer. Iemand belt de alarmcentrale, maar hulp zal niet komen; ambulances rijden niet, politie agenten begeven zich te voet door de stad en proberen de situatie onder controle te krijgen. Scholen sluiten hun deuren en een groot deel van de Stockholmers komt die dag niet op hun werk aan. Is het einde nabij?
chaos
Daar is Sneeuwheld Peter! Op de foto in Aftonbladet,één van de grootste nationale kranten in Zweden, staat een 26-jarige jongen keurig in pak, haren de juiste kant op gekamd en met een kop koffie in zijn hand kijkt hij nonchalant in de camera. Deze op het eerste oog wat saai uitziende jongen, typerend voor een superheld, ontpopt zich tot een ware sneeuwheld in tijden van nood.
Op de bewuste morgen zat Sneeuwheld Peter thuis de krant te lezen onder het genot van een kopje koffie, toen hij een telefoontje kreeg van een vriendin. De jonge vrouw was totaal in paniek; de bus naar haar werk stond vast in de sneeuw en zij wist niet wat ze moest doen. ”Geen probleem”, zei Sneeuwheld Peter. Hij sprong in zijn sneeuwchaosbestendige wagen en scheurde koelbloedig weg. Onderweg naar zijn vriendin zag hij hoe de sneeuwchaos de stad in zijn greep had. ”Dat was heftig” zei Sneeuwheld Peter naderhand, ”het rijden door de stad gaf mij een apocalyptisch gevoel, alsof ik mij in de film ’The day after tomorrow’ bevond. De Zweedse Tom Cruise kon niet lijdend toekijken hoe zijn geliefde stad ten onderging, hij besloot in te grijpen.

Sneeuwheld Peter maakte het tot zijn missie om zoveel mogelijk mensen uit de klauwen van de sneeuwchaos te redden. Hij manoeuvreerde zijn superauto, volgeladen met slachtoffers, langs gekantelde vrachtauto’s, rondglijdende bussen, achtergelaten auto´s en bergen van sneeuw om mensen veilig naar huis te brengen. De achterblijvers renden wanhopig achter de wagen aan, enkele probeerden de autodeuren open te maken en sommigen deden zelfs een poging op het dak te klimmen. Sneeuwheld Peter riep hen toe rustig te blijven; hij zou terugkomen om ook hen te redden.

sneeuwchaos Twee blokken verder stuitte Sneeuwheld Peter op drie ploegauto’s die de weg blokkeerden terwijl de chauffeurs hevig stonden te discussiëren met enkele omstanders. Sneeuwheld Peter deed zijn raam een stukje open om te informeren wat er aan de hand was. ’Feministisch sneeuwruimen’, luidde het.
Als vooruitstrevend land op het gebied van gelijkheid tussen man en vrouw heeft de Stockholmse politiek vorig jaar besloten tot feministisch sneeuwruimen. Het idee is om voetgangers- en fietspaden eerst sneeuwvrij te maken en daarna pas de autowegen, aangezien meer vrouwen zich te voet of op de fiets voortbewegen en mannen voornamelijk in de auto zitten. Misschien een nobel idee, maar in de praktijk zorgt dit voor gevaarlijke situaties; ambulances en brandweer kunnen niet uitrukken omdat de ploegdienst fietspaden staat schoon te vegen.
”De mensen willen dus dat jullie eerst de autobaan schoonvegen,” zucht Sneeuwheld Peter. ”Naa, nej, dat is het niet,” vervolgt de ploegdienstmedewerker. ”Ze willen dat we stoppen met het schoonvegen van de fietspaden en éérst de voetgangerspaden sneeuwvrij maken; het is namelijk gebleken dat meer mannen dan vrouwen gebruik maken van de fietspaden, vrouwen wandelen het meest. We moeten dus met de voetgangerspaden beginnen.”

Sneeuwheld Peter heeft geen tijd voor dit geouwehoer. Zijn missie is het redden van mensenleven en dat doet hij. Tot diep in de nacht stuurt hij zijn sneeuwchaosbestendige auto door een lamgeslagen stad en brengt hij ruim vijftig mensen in veiligheid. Uitgeput maar voldaan kruipt hij in de vroege ochtenduren onder de wol, terwijl de zon voorzichtig haar gezicht laat zien en het begin van een nieuwe dag inluidt.

2 gedachten over “Sneeuwheld Peter redt Stockholmers uit sneeuwchaos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s