Noorderlicht en Nordenskiöldsloppet

meer-ijs
Dit vind ik heerlijke dagen; ’s morgens loop ik langs de rivier en zie hoe het ijs zich langzaam een weg baant over het wateroppervlak. ’s Middags zit ik in een stralende herfstzon op de vlonder op het meer, ingepakt in een wollen trui en muts. Nu kan het nog, over ruim een maand verdwijnt de zon om zich pas weer in de tweede helft van januari te laten zien. En éénmaal avond sta ik op diezelfde vlonder het noorderlicht te bewonderen dat zich sierlijk langs de hemel beweegt. Terwijl ik daar zo sta denk ik na over het komende winterseizoen, en nog een stapje verder; over hoe mijn leven er nu uitziet.
noorderlicht-meerNa mijn reis kreeg ik regelmatig de vraag over wat mijn volgende lange tocht wordt. Ik heb ideeën over een nieuw avontuur, maar niet dit winterseizoen. Deze winter werk ik twee dagen in de week in het koffiehuis, de overige dagen schrijf en train ik, maak ik kortere skitochten en ga ik aan de slag als sneeuwschoengids in Jokkmokk. Aan het einde van de winter ligt een ‘één dag avontuur’ op mij te wachten: Nordenskiöldsloppet; de langste en zwaarste skirace ter wereld. In de vroege ochtend van 15 april 2017 klinkt voor de tweede keer het startschot van deze 220 kilometer lange skirace tussen Purkijaur – Kvikkjokk – Jokkmokk, te skiën binnen 30 uur. Toen het startschot klonk voor de eerste Nordenskiöldsloppet in april 2016 skiede ik met hond en pulka door de bergen. Komend jaar wil ik erbij zijn. Mijn uitdaging voor komende maanden ligt in gedisciplineerd schrijven en trainen en uiteraard ga ik volop genieten van de fantastische winter in Zweeds Lapland.

Onderstaand een film met de hoogtepunten van Nordenskiöldsloppet 2016.

5 gedachten over “Noorderlicht en Nordenskiöldsloppet

 1. Hei hei Riannne,
  Host doet bij jullie al eerder zijn sporen ten toon……hier thuis bij de houtkachel volg ik jouw verhalen….en droom om wederom mijn vlagzalmen te vangen rondom Kvikkjokk….mijn voetsporen achter te laten in Padjalanta of Rappadalen..Sarek….misschien de wintermarkt in Jokkmok of een bakje kjokkaffe aan mijn houtvuurtje.
  In ieder geval geniet ik van jouw leven en verhalen…..
  med venlig hilsen,

  Gijs Brouns

 2. Hej,
  Ik volg jouw bijdragen regelmatig maar nu zou ik graag wat vragen.
  Wij wonen in Strömsund Kommun en wij zoeken iets te koop wat noordelijker dan waar we nu wonen. Weet jij soms iets te koop, niet te groot, liefst aan een meer en een goede uitvalsbasis om met de sledehonden te vertrekken?
  Bedankt.
  John

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s