Een witte morgen na een weekend vol sledehonden

sneeuw-okt

Vanmorgen zag ik door het raam de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, helemaal passend bij de gemoedstoestand waarin ik tijdens het weekend terecht kwam. Het begon op donderdag toen een vriendin op mijn werk verscheen en het boek Till fjällens ände van fotograaf Niklas Blom in mijn handen drukte. fjallens-ende Deze Zweedse fotograaf trok in de winter van 2014 met zijn team sledehonden door de bergen, van zijn woonplaats Åre tot Treriksröset. Een groot deel van zijn route overlapt de route die ik nam tijdens mijn skitocht van afgelopen winter. Met een brok in m’n keel las ik het boek in één ruk uit. Door zijn foto’s en teksten beleefde ik mijn reis opnieuw; het overweldigende gevoel van het onderweg zijn met een hond door de bergen, met al z’n ups and downs.

Zaterdag begaf ik mij nog verder in de wereld van hondensleeën. Jokkmokker Magnus Svanberg had het voor elkaar gekregen om twee bekende lange afstands mushers naar Jokkmokk te krijgen: De Noorse Elisabeth Edland en de Zweed Mats Pettersson. Voor een publiek van sledehondeneigenaren en -liefhebbers vertelden zij over hun leven met en voor sledehonden en lange afstandsraces. Mats is één van de weinige Zweden die met zijn honden in Alaska de Iditarod heeft gelopen, een race over 1700 kilometer van Anchorage naar Nome.

slee-in-saltoDe vraag is niet of maar wanneer ik mijn eerste sledehond aanschaf. Jussi is nu tien jaar oud, nog steeds in goede vorm, maar hij is niet de jongste meer. Ik begin meer en meer na te denken over een nieuwe hond en wat voor een hond dat zou moeten zijn.
Kristien en Olav van Frosty trails hadden daarop een antwoord; ze hebben een nestje Alaskan huskies, waarvan één pup nog een nieuw baasje zoekt. Ik ga binnenkort maar eens langs. Ooit zei iemand tegen mij: “Rian, het blijft nooit bij één husky, voor je het weet heb je een compleet team in de tuin staan.” De tijd zal het leren.

3 gedachten over “Een witte morgen na een weekend vol sledehonden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s