Jokkmokk wintermarkt

tipi De tipi’s in het centrum van Jokkmokk.

sneeuwruimen-centrum Ruim een week voor de markt rijden shovels en vrachtwagens op en aan om grote ladingen sneeuw weg te ruimen.

sneeuwsculptuur Kuifje maakt ieder jaar een sneeuwsculptuur voor de wintermarkt.

wit-rendier Er is een leven vóór en ná de wintermarkt. Voor veel Jokkmokkers loopt een jaar van wintermarkt naar wintermarkt; de markt luidt het nieuwe jaar in en de donkere periode maakt plaats voor het licht. Thema van dit jaar is ‘Midwinter op de poolcirkel’. Na zes wintermarkten te hebben meegemaakt is mij inmiddels duidelijk dat het thema niet veel invloed heeft op het marktprogramma. Jokkmokk bruist de hele week; tentoonstellingen, optredens, workshops, lezingen, filmvoorstellingen, dansavonden en een uitgebreid ‘buitenprogramma’ met hondensledetochten, elandensafari’s, rendiersafari’s, de rendierrace, noorderlichtsafari’s, paardrijden, sneeuwscootertochten en niet te vergeten de markt zelf.
schoenen
Als ik in het programmaboekje kijk begint het te duizelen. Maar met werkdagen van 10 – 14 uur hoef ik eigenlijk geen blik te werpen in het boekje. De wintermarkt betekent voor veel Jokkmokkers ‘knallen’. Keihard werken in een ontzettend leuke sfeer, en na de markt verkeer je in een zombiestatus. Morgen gaan we van start.

markt Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn de dagen van de grote markt.

aardewerk meisje-tassen

beeld1

renrajd
Per Kuhmunen leidt de rendierkaravaan door het centrum van Jokkmokk.

3 gedachten over “Jokkmokk wintermarkt

  1. Grappig, dat men kassa’s moet gebruiken tijdens de Wintermarkt.. Tijd terug was er ook zo iets. tijdens het rendier vangen en slachten moest men koelwagens hebben die tot -18C koelen. Terwijl het -25c was! Lol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s