Extreme kou

winter-2016-termoDit zijn van die dagen waarop ik ’s morgens vroeg mijn bed uitga om de kachel op te stoken om vervolgens weer met een kop thee onder de warme dekens te kruipen; wachten tot het behaaglijk warm is in huis. De temperatuur is onder de -40 gezakt, twee dagen lang, nu wordt het langzaamaan warmer. Twee dagen heb ik al geen mens gezien. Niemand begeeft zich onnodig buiten. Het enige wat ik tegenkom tijdens wandelingen met Jussi zijn rendieren. Zij lijken het niet koud te hebben. winter-2016

winter-2016-jussiJussi daarentegen sleept na een korte wandeling zijn deken voor de kachel en geniet van de warmte. Honden zijn soms net als mensen. Op een aantal trajecten in het noorden rijden geen treinen en bussen meer. Niet vanwege materiaalschade, maar vanwege het risico dat de extreme kou met zich meebrengt als een bus of trein stil komt te staan. Mensen raken binnen korte tijd onderkoelt. Toch gaat het leven door; mensen moeten werken en kinderen gaan naar school. Iedereen is gewend om zich te kleden naar de omstandigheden. Drie lagen kleding, voornamelijk wol, met als bovenlaag met dons gevulde parka’s. In de auto ligt extra kleding, vaak een slaapzak , als mensen langer onderweg zijn een warme thermosfles, kaarsen, lucifers en een opgeladen telefoon.

pulka-stenenNa een lenteachtig verblijf in Nederland kwam ik thuis in deze extreme kou. Mijn plannen om meteen mijn skitraining op te pakken heb ik aan de kant geschoven, wachtend op warmere dagen. Nu train ik zo goed als het kan in huis en werk ik aan mijn planning voor mijn komende lange skitocht die ik met Jussi ga maken. Een skitocht langs de gehele Zweedse bergketen; een tocht van bijna 1400 kilometer door winters Lapland. Om in vorm te komen heb ik mijn training omgegooid. Sinds november ski ik door de bossen met een pulka vol stenen achter mij aan. Snel en licht hebben plaatsgemaakt voor langzaam en zwaar. De rendieren kijken er niet meer raar van op als ik hen passeer; dorpsbewoners daarentegen…

3 gedachten over “Extreme kou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s