Stroomuitval door zware sneeuw

De sneeuwval van afgelopen week levert naast mooie plaatjes ook de nodige problemen op. Door de hoge temperatuur viel er niet alleen maar fijne droge sneeuw, maar ook natte sneeuw en zo nu en dan zelfs regen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de sneeuw ontzettend zwaar wordt, met als gevolg dat elektriciteitskabels doorbuigen onder het gewicht van ijs en sneeuw en topzware bomen omvallen op de kabels. Hierdoor hebben sinds een week veel dorpen in Norrbotten te maken met langdurig stroomuitval. Op onderstaande foto staat een weg in Vajmat die door de gebogen en omgevallen bomen nauwelijks meer te zien is. Tijdens skitochten zigzag ik tussen de bomen door. winter-bomen Personeel van stroomleverancier Vattenfall werkt dag en nacht om de problemen op te lossen, maar daar waar het ene dorp weer stroom heeft valt in het andere dorp de stroom weer uit. In ons dorp viel het mee; wij hebben twee keer rond de zes uur zonder stroom gezeten. Geen stroom betekent voor de meeste huishoudens geen water; de waterpomp doet het niet, geen verwarming, geen fornuis. Tijdens stroomuitval ben ik extra blij met mijn houtkachel. Naast dat ik er warmpjes bijzit, kan ik een potje eten koken en sneeuw smelten. Een aantal dorpen hebben twee dagen of langer zonder stroom gezeten. Als je geen alternatieve verwarmingsbron hebt, wordt het erg koud in huis. Met name oudere mensen verlieten tijdelijk hun woning om bij familie/vrienden onderdak te zoeken die wel stroom hadden. Toch zijn de meeste mensen voorbereid op stroomuitval. Zij hebben een alternatieve verwarmingsbron en olielampen of lampen die op batterijen branden. Misschien dat wat dit betreft ook het bekende Zweeds gezegde opgaat: Slecht weer bestaat niet; slechte kleding wel.
vattenfall-leiding
Personeel van Vattenfall werkt dag en nacht door om de kabels te repareren. Foto Vattenfall.

Een gedachte over “Stroomuitval door zware sneeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s