Natuurreservaat Serri

serri-meer
serri-bord Vanmorgen kwam een aardige Engelse heer een kopje koffie drinken in het koffiehuis. Hij vertelde dat hij naar Lapland was gekomen om te winterkamperen, niet in de bergen maar in een bos niet ver van Jokkmokk, genaamd Seppi. Ik krabbelde een keer achter mijn oor, maar de naam Seppi zei mij helemaal niets. Na door te vragen bleek de blije winterkampeerder het over natuurreservaat Serri te hebben. Begin november, voordat de sneeuw kwam, heb ik mijn allereerste wandeling in Serri gemaakt. Het natuurreservaat ligt 25 kilometer ten noordoosten van Jokkmokk, dus vrijwel om de hoek, maar ik was nog nooit in Serri geweest. Tijdens een mooie maandag begin november trok ik mijn wandelschoenen aan om een dagtocht te maken in het reservaat. serri-rustplek Serri verraste mij; het reservaat is zeer toegankelijk door goede parkeerplaatsen, informatieborden en duidelijk gemarkeerde wandelpaden. Bij uitstek een perfect gebied voor toeristen die een dagtocht of een meerdaagse tocht willen maken, maar niet de bergen in willen. Je mag je tent opslaan in het reservaat en daarnaast zijn in het hele gebied schuilhutten, buitentoiletten en vuurplaatsen te vinden. Een deel van Serri is zelfs toegankelijk gemaakt voor mensen in een rolstoel. Buiten het muggenseizoen kan je simpelweg je matje uitrollen in een schuilhut en met wat geluk vanuit je slaapzak genieten van het noorderlicht. Tijdens mijn wandeling zag ik veel uitwerpselen van elanden en rendieren; de dieren zelf lieten zich niet zien. Wel was het oude dennenbos gevuld met vogels zoals taigagaaien, bruinkopmezen en zag ik drie mooie auerhoenders. Eén dag Serri was niet voldoende. Terug in de auto begon het te kriebelen om een skitocht met rugzak te maken door het reservaat, zonder tent, de schuilhutten zijn uitstekende ‘hotels’. serri-moeras

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s