Zagen, kloven, branden

Een oud gezegde in Lapland luidt: Voor pasen moet het hout zijn gezaagd en gekloofd en voor midzomer moet het onder dak liggen. Na midzomer neemt namelijk de luchtvochtigheid toe en droogt het hout niet zo snel als tijdens de lente en het begin van de zomer.

Wat tips van Jokkmokkers: Het beste is de bomen om te zagen aan het einde van de winter of aan het begin van de lente, voordat de boom te veel sap bevat. Tijdens de lente wordt al het hout gekloofd. Als je het brandhout het komende winterseizoen wilt gebruiken, is het verstandig om de stammen niet te grof te kloven, zodat het sneller droogt. Ook is het belangrijk het hout zo te stapelen dat er voldoende ventilatie mogelijk is, zowel tussen het hout als aan de onderkant. Leg het hout dus niet op de grond, maar op bijvoorbeeld een pallet. Oja, leg het gekloofde hout met de schors naar beneden; zo kan het vocht er makkelijk uit.

De afgelopen twee weekenden heb ik mijn hout gezaagd en gekloofd; ik ben dus ruim vier maanden te laat, maar ik ben blij dat m’n houthok gevuld is, wat een werk! Een oud-Hollands gezegde luidt: Aan brandhout verwarmt men zich drie keer: bij het zagen, het kloven en het branden. hout-zagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s