De schoen voor koude poolwinters

Na zes winterseizoenen zijn mijn winterschoenen aan vervanging toe. Zomerkleding is in Jokkmokk vrijwel nooit onderwerp van gesprek, winterkleding daarentegen is in een arctisch klimaat een hot topic. Zodra ik over nieuwe winterschoenen begon, kreeg ik één naam te horen; Jörnkängan. Een ontzettend degelijke, robuuste, handgemaakte warme winterschoen die jarenlang meegaat. Er kleeft echter één nadeel aan deze schoenen; ze zijn moeilijk te verkrijgen.

Schoenmaker Anders Dernebo is de man achter de handgemaakte lederen Jörn schoen. In het dorpje Jörn staat zijn werkplaats waarin hij vele uren doorbrengt met het maken van de bekende Jörn schoen. De schoen heeft zo onderhand een kultstatus bereikt. Op internet staan op verschillende forums oproepjes van mensen die willen weten waar zij in hemelsnaam deze schoen kunnen kopen. Anders maakt met veel liefde schoenen, maar hij vindt het verschrikkelijk om met klanten om te gaan. In een artikel zei hij dat hij een ‘klantallergie’ heeft. Hij heeft twee vaste klanten waar hij de schoenen aan levert: Het Zweedse leger en een handelaar in Noorwegen. Sinds een aantal jaar levert hij zo nu en dan ook schoenen aan ondernemers in Zweden, met zeer beperkte oplage. De vraag naar de schoen is enorm groot, maar Anders heeft geen zin om uit te breiden. Zijn passie is schoenen maken, niet verkopen. Hij heeft geen website, geen emailadres en het antwoordapparaat van de telefoon spuwde jarenlang dezelfde boodschap uit: “Dit jaar neem ik geen nieuwe bestellingen aan. Waarschijnlijk ook niet volgend jaar. Ik heb de prijzen flink verhoogd, daar kan je je hart aan ophalen. En neem eens een kijkje op de website van Lundhags, daar vind je ook goede schoenen.”

Vorige week kwam een handelaar naar Jokkmokk, die onder de naam Jokkmokks Skor (Jokkmokks schoenen) winterschoenen, handschoenen, mutsen en thermokleding verkoopt. En Jörnkängan. Ik heb ze gevonden, model antivries met vilten binnenschoen in maat 36. Eén maat groter dan mijn eigen maat, maar nu heb ik genoeg ruimte voor dikke wollen sokken. De komende jaren loop ik met warme voeten door de poolwinters in Lapland.
winterschoenen

Een gedachte over “De schoen voor koude poolwinters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s