De magische berg Skierffe

laitaure Tjahkkelij__________________________Nammasj______________________Skierffe.

Donkere wolken hangen boven Tjahkkelij, Nammasj en Skierffe; de poort tot Sarek, ookwel de laatste wildernis van Europa genoemd. Ondanks de dreigende wolken sta ik een tijd aan de rand van het Laitaure meer. Het scherpe silhouet en de machtige zuidwand van Skierffe bezorgen mij kippenvel. Ik ben onderweg naar deze imponerende berg. Via de noordkant is de 1179 meter hoge top vrij makkelijk te bereiken. De route die ik volg werd vroeger alleen door vrouwen afgelegd, noodgedwongen. Skierffe was namelijk voor de Samen die in dit gebied woonden een heilige berg. De oude trekroutes van de Samen richting Sarek, liepen onderlangs Skierffe, voorbij een heilige offerplaats. Vrouwen zouden, volgens het verhaal, met hun onreinheid ongeluk brengen als zij aan een heilige plek voorbij gaan. Tevens mochten zij niet met een boot over het meer varen; ook meren waren heilig. De enige mogelijkheid die overbleef om Sarek te bereiken, was bovenlangs, via de noordkant van Skierffe. De magische kracht van Skierffe was daar het sterkst, zodat de onreinheid van de vrouwen geen kans had om de heilige plaatsen aan te tasten. Pas nadat een Samisch meisje zich tijdens een mistige herfstdag vergiste en van de steile bergtop viel, mochten vrouwen de veilige route door het dal gebruiken.
skierffe-top

Na de nacht te hebben doorgebracht in de Aktse berghut, vertrek ik de volgende morgen met een uitgelaten Jussi voor mij uit rennend. Het steile pad kronkelt door een herfstbos vol goudgele berkenbomen. Al snel loop ik boven de boomgrens en duikt er voor mij een groot rotsblok op. Het is de steen Aktsekallio, een oude offerplaats. Aktse betekent negen in het Samisch en verwijst naar de negen beren die hier door de jaren heen zijn gedood door Samische jagers. Ondanks de heilige status van de beer in de Samische religie werd er toch op hem gejaagd, zij het volgens strikte regels. skierffe-kallio Aktsekallio.

skierffe-rotspad
Ik vervolg mijn weg naar boven door een rotsachtig landschap met een schitterend uitzicht. Zo nu en dan tuur ik de hemel af in de hoop een steenarend te zien. Deze majestueuze vogel bouwt haar nest van takken op rotsrichels en Skierffe is een berg waar zij vaak wordt gespot. Maar ik heb geen geluk, wel zie ik een groep moerassneeuwhoenders die ons nauwlettend in de gaten houdt. skierffe-JussiJussi heeft meer geluk; het krioelt van de lemmingen en twee onfortuinlijke exemplaren verdwijnen in zijn maag. Ik loop verder over stenen en rotsen, het pad vervaagt soms, maar het is duidelijk welke richting ik moet aanhouden om op de top te komen. Eenmaal daar staat alles stil. Ik heb het gevoel boven Rapadalen te zweven. Ik kijk het dal in en moet denken aan het Samische meisje dat over de rand viel. Voorzichtig ga ik zitten en haal ik mijn camera tevoorschijn, maar het duurt een tijd voordat ik zin heb om foto’s te maken. De magische kracht van Skierffe is niet te vangen in een plaatje.
skierffe-topvoet

3 gedachten over “De magische berg Skierffe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s