Kanoparadijs Karats

kano-karats-view

kano-karats-pimPim en de vis, één van mijn eerste kinderboekjes. Een boekje met simpele tekeningen en idem dito tekst over de belevenissen van kabouter Pim, een vis en een mus. Ik heb niet tegen hem gezegd dat hij mij aan kabouter Pim doet denken; in Zweden bestaat kabouter Pim niet. Misschien vat hij het verkeerd op. Pim, zo noem ik hem, leerde ik in het koffiehuis kennen. Een kleine gedrongen 70-plusser, die oogt als iemand die zijn dagen in de bibliotheek en met handwerk slijt. Een deel van zijn tijd besteedt hij inderdaad aan handwerk en in de bieb, een ander deel brengt hij overwegend buiten door. Pim is een doorgewinterde fietser, kanoër en visser en goed op de hoogte van de wonderlijke wereld van de flora en fauna. Daarnaast is hij een fervent sportliefhebber en volgt hij met grote interesse mijn ski- en hardloopvorderingen op de voet. Zo nu en dan krijg ik tips van hem, bruikbare tips.

kano-karatsmeerPim en ik besloten om samen en kanotocht te maken op het Karats meer; een paradijs voor kanoërs en vissers. In een volgepakte Canadese kano van Jokkmokkguiderna peddelden we op een druilerige maandagmiddag het schitterende Karats meer op. Het regenfront was overgewaaid en met de wind in onze rug begonnen we aan onze tocht. De rustige start was van korte duur.

Al snel werd de wind sterker en de golven hoger. Met alle kracht peddelde ik zo hard mogelijk, mijn blik gericht op een tiental grote steenblokken die uit het water staken. Het leek alsof we recht op de enorme stenen afgingen. Snel keek ik achterom naar stuurman Pim om te informeren wat hij van plan was. Het leek hem verstandig om de kortste weg te nemen om zo snel mogelijk aan land te komen, wat inhield dat we dicht langs de stenen voeren. De golven kwamen van links en drukten ons naar de stenen aan onze rechterkant. Ik peddelde met m’n blik op oneindig om aan de stenen voorbij te komen. Op een gegeven moment hoorde ik Pim roepen: ”Rian, stop nu, het is goed zo!” Ik keek achterom en zag tot mijn verbazing een natte Pim zitten. Op mijn vraag hoe hij zo nat was geworden begon hij hartelijk te lachen: ”Omdat jouw techniek meer weg heeft van sneeuwscheppen dan van peddelen.” Ik had hem met mijn fanatieke gepeddel natgegooid. kano-karats-steen

kano-karats-tentEenmaal aan land maakten we vuur om ons om te warmen en ons avondmaal te bereiden. Op het menu stond Jokkmokks korv (worst uit Jokkmokk), aardappelpuree en courgette, met koffie en chocola als toetje. Toen de wind later op de avond ging liggen, peddelden we naar een strandje met goede tentplekken. Pim zette zijn tent een eind bij mij vandaan op; hij is een enorme snurker.

kano-karats-kano Na een heftige eerste dag volgden dagen met een stralende zon aan een bijna strakblauwe hemel. Geen stress, geen haast , geen tijdschema; we peddelden, visten, fotografeerden en vonden mooie plekjes aan land voor onze pauzes; vuurtje maken, vis bakken, koffie koken en even een uilltje knappen zijn belangrijke momenten voor een Zweed. Na jaren van ’marcheren’ door de Alpen met Duitse vrienden, vind ik de Zweedse stijl een verademing.

kano-karats-vlagzalm Het vissen heb ik, op een klein detail na, volledig onder de knie. Of eerlijk gezegd een toch wel groot detail; ik raak in de stress als ik een gevangen vis van de haak moet halen. Ik had meer ’visgeluk’ dan Pim en al snel kreeg ik tot Pim’s grote enthousiasme een flinke vlagzalm aan de haak. Onder aanmoediging van Pim haald ik de vis in en op het moment dat ik de spartelende vis van de haak zou halen, kreeg ik paniek en begon ik tegen Pim te roepen: ”Nee, jij moet ’em pakken. Pak ’em dan, pak ’em!!” Pim schoot door mijn geschreeuw in de stress en liet pardoes de mooie vlagzalm terug in het water vallen. kano-karats-vis Verbaast keek hij de wegzwemmende vis achterna en mompelde ’ dat was niet de bedoeling’. Vervolgens begonnen we beide luid te lachen. De volgende keer ging het goed. Ik hield mijn mond en Pim pakte in alle rust de vis van de haak. Die avond aten we vlagzalm.

Tijdens onze terugreis concludeerde Pim dat we een goed team vormen en dat we ons de volgende keer aan een langere tocht wagen. Grinnekend voegt hij toe: “Maar dan moet je wel je eigen vis van de haak halen.”

kano-karats-rian

kano-karats-vuur

2 gedachten over “Kanoparadijs Karats

 1. Goedemorgen Little Lapland,

  Met veel plezier lezen we jouw mails van jouw avonturen rondom Jokkmokk.

  Maar we hebben een vraag, waar is het “koffiehuis” ? Is dat het koffiehuis tegenover de supermarkt in Jokkmokk?

  Groetjes,

  Daphne

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s