Rendieren vinden tragische dood

De vele sneeuwval van afgelopen winter en de late lente en zomer hebben het migratiegedrag van de rendieren veranderd. Tijdens de wintermaanden liepen kuddes op de weg omdat zij zich door de enorme sneeuwval niet meer in het bos konden voortbewegen. Regelmatig stond ik opweg naar mijn werk, een aantal minuten te wachten om vervolgens voorzichtig mijn auto voorbij een rendierkudde te manoeuvreren. In Lapland zijn geen files, wel moet je rekening houden met langzaamgaande en stilstaande rendieren. Het gebeurt regelmatig dat rendieren worden aangereden, iets dat helaas onontkoombaar is. Onlangs kreeg een samebyn in Kiruna een enorme slag te verwerken. Door de late lente migreerden grote groepen rendieren niet naar het westen, de bergen in, zoals zij gebruikelijk doen. Als een samebyn een achtergebleven groep vindt leiden zij de dieren naar de hoofdtrekroute die richting bergen gaat, zodat zij op eigen houtje verder kunnen trekken. Als het meerdere grote groepen betreft, schakelen de Samen de hulp van een helikopter in om hun dieren richting bergen te drijven. Begin juli koos een groep rendieren de spoorlijn als wandelpad. Ruim 50 dieren werden aangereden door een trein en vonden de dood. Afgevaardigen van het betreffende samebyn telden de doden en zochten in het omliggende bos naar gewonde dieren om hen alsnog af te schieten. Een zware en verdrietige opgave.
rendieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s