Bergen in vogelvlucht

helikopter-157-red
Om 7 uur ’s morgens is het 6 graden en het eerste wat ik doe als ik ’s avonds thuis kom, is de kachel aanmaken. Conclusie: het is een bar en boos koude zomer in Lapland. Op internet vergaap ik mezelf aan zonnige reisbestemmingen als Jamaica en de Bahama’s en zie ik mezelf na een warme strandwandeling een enorme cocktail drinken met minstens twee van die kleine kleurige parasolletjes, relaxt liggend in zo’n hippe loungestoel. Vanavond ga ik de dansvloer onveilig maken met zo’n bronsgebruinde macho in de meest…Rian….Rian ….RIAN! Langzaam ontwaak ik uit mijn fijne dagdroom en zie ik Kuifje staan in z’n versleten wollen trui. “Als het zaterdag enigszins goed weer is gaan we een helikoptervlucht maken.” Plotseling ben ik klaarwakker. Een helikoptervlucht, in de bergen, dat is een andere droom van mij. Laat het alsjeblieft goed weer zijn, alsjeblieft!

helikopter-051-red-3
helikopter-057-red-4
helikopter-079-red-8Het was goed weer, althans, goed genoeg om te zien wat zich beneden ons bevond. Kuifje had familie op bezoek en hij wilde hen het ‘Land in het Midden’ laten zien. Terwijl ik mezelf vastgesp in m’n stoel gaat het tunetje van The A-team door mijn hoofd; super spannend. Deze unit van the army special forces had zelfs een drie maanden oude baby, baby Face, aan boord. Voorzien van speen en speciale kinder gehoorbeschermers stond baby Face z’n mannetje, zittend op zijn moeders schoot.
helikopter-redDe basis van Fiskeflyg in Kvikkjokk verdween langzaam uit zicht en al snel bekroop mij een gevoel dat ik altijd in de bergen heb; het gevoel van oneindigheid. Bergen, bossen, meren, moerassen en delta’s lopen in elkaar over. Op het grote moeras in ‘Het land in het Midden’ maakten we een tussenlanding. Kuifje wilde wat spullen droppen voor het komende jachtseizoen. Terwijl hij uit de helikopter klom riep ik hem, geheel in The A-team stijl, na: “All clear, I cover you!” Verbaasd draaide hij zich om: “Wat zeg je!?” helikopter-063-red-5Ja, laat maar Kuifje, ren nou maar. Via Peuraure, Skaite en de Samische nederzetting Lastak vlogen we terug naar Kvikkjokk. Ik wilde nog niet landen. Ik wilde verder vliegen over de bergen, helemaal naar Noorwegen. De bergen die nog steeds bekleed zijn met een pak sneeuw. Waarschijnlijk wordt het daar dit jaar geen zomer. helikopter-073-red7
helikopter-092-red Kvikkjokk

5 gedachten over “Bergen in vogelvlucht

  1. Het ziet er prachtig uit. Mag ik vragen wat zo een helikopter rondvlucht kost? En hoelang een vlucht duurt? Ik vind dit wel een erg leuk idee om Lapland eens van boven te zien, in plaats van vanaf de weg :o)

  2. Wij waren twee weken terug in Jokkmokk en zijn natuurlijk ook naar Kvikjokk geweest om daar te wandelen, het was er geweldig, en we troffen ook nog eens een dag met mooi weer 😀we komen zeker nog eens terug om ons te laten overdonderden door de schoonheid van dit stukje Zweden…..

  3. Geweldig verhaal Rianne. Ik kan me voorstellen dat je wel eens aan de Bahama’s denkt of droomt. Maar of je het echt naar je zin zou hebben blijft voor mij dan toch een vraagteken. Ik kan nu ook naar de warme streken op vakantie maar Edwin en ik (Joop) komen over twee weken toch maar weer naar Zweden. Misschien zie ik je daar nog wel.
    Hopelijk tot ziens.
    Gr.Joop.

  4. Wat geweldig, Rianne! Een helikoptervlucht is sowieso een highlight, maar zeker wel met deze zomer! Mooi verhaal, trouwens. P.S. Op mijn blog staat een verhaal van een leuke ontmoeting – volgens mij echt iets voor jou! Groetjes, Sabine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s