Wederopstanding van Nordenskiöldsloppet

Eerder dit jaar schreef ik enthousiast over ’s werelds oudste, langste en zwaarste skiwedstrijd: Nordenskiöldsloppet. De bijzondere geschiedenis van deze fantastische race deed meer harten sneller kloppen. Deze snelkloppende harten vormden samen een projectgroep met als doel de wederopstanding van Nordenskiöldsloppet. Nu, een half jaar later, is het vrijwel zeker dat op 2 april 2017 ’s morgensvroeg het startschot valt en een groep skiërs begint aan het 220 km lange traject. De route volgt zoveel mogelijk de originele route van 1884, maar de omstandigheden zijn uiteraard niet te vergelijken met die van 133 jaar geleden. Toen skiedde de deelnemers met lange, zware houten ski’s door ongespoord terrein. Nu staan de atleten op moderne langlaufski’s en wordt het hele traject gespoord. Pavva Lasse kwam in 1884 als eerste man over de finish na 21 uur en 22 minuten. Nu wordt verwacht dat de snelste rijder binnen 10 uur over de eindstreep komt. De tijd van Pavva Lasse geldt als grens waarbinnen de rijders tijdens de moderne wedstrijdversie moeten finishen. Sinds de website http://www.nordenskioldslopp.se/en/ online is, hebben ruim 360 lange afstandsrijders en extreemsporters zich aangemeld. Ik moet eerlijk bekennen dat het een beetje kriebelt….
kerk-kvikkjokk Kvikkjokk, keerpunt tijdens de race.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s