Eerste zomerdag ondergesneeuwd

majbrasa3 majbrasa2Valborgsmässoafton: 30 April is de dag in Noord-Europa waarop de winter wordt afgesloten en het zomerhalfjaar haar intrede doet. In de oude mythen wordt de overgangstijd van winter naar zomer omschreven als een periode waarin kwade krachten tevoorschijn komen. Om deze krachten terug te drijven maakte men vuur. Een meer ‘met beide voeten op de grond’ verklaring van de gewoonte om de laatste dag van april grote vuren te maken is dat vroeger de boeren hun beesten begin mei op het land loslieten en door middel van vuur de roofdieren verjaagden. Hoe het ook zij, de winter is afgesloten en een periode vol zonneschijn ligt in het verschiet. Op 1 mei, de eerste dag van de zomerperiode, viel er ’s morgens 20 centimeter sneeuw. Typisch Lapland. majbrasa4

2 gedachten over “Eerste zomerdag ondergesneeuwd

  1. Niet de bedoeling om schoolmeesterachtig te klinken (sorry als dat wel zo overkomt), maar de juiste spelling is Valborgsmässoafton… Overigens in Duitsland bekend onder de naam Walpurgisnacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s