Koffie à la Lapland

kaffe-pose-red In een tweedehands winkeltje vond ik dit Samische koffiezakje, gemaakt van gelooid rendierhuid. Zowel vroeger als nu heeft een Same vrijwel altijd koffie, in een koffiezakje, en gedroogd rendiervlees bij zich als hij in de bergen aan het werk is.
Koffie vervulde, nog steeds trouwens, een centrale rol in de Samische cultuur. Geruchten deden zich de ronde dat zij vroeger hun koffie met zout dronken. Oude Samen bevestigden dat dit klopte; zij smolten ’s winters sneeuw om koffie te kunnen koken. Gesmolten sneeuw is smaakloos en bevat geen mineralen, daarom voegden zij zout toe. Daarnaast sneden zij gedroogd rendiervlees in dunne strookjes en deden dit in hun koffie. Als Samen met gasten rond een vuur zaten en koffie kookten, goten zij de eerste druppels in het vuur als offer aan Sáráhkká, godin van het vuur.

kaffe-eld-red Het koken van koffie in een koffiepan vergt tijd en oplettendheid; niet iets voor de hedendaagse moderne tijd, waarin pads en capsules zo snel en makkelijk mogelijk een kop moeten vullen, terwijl we nog even snel de vaatwasser uitruimen.
Van Kuifje heb ik geleerd om echt de tijd te nemen voor pauzes tijdens tochten. Het is belangrijk een goede plek uit te kiezen; een plek niet ver van water, uit de wind en in de aanwezigheid van hout/takken om vuur te maken. Als het vuurtje eenmaal goed brandt begint het koffieritueel: Je plaatst de koffiepan gevult met water in het vuur. Als het water kookt haal je het koffiezakje te voorschijn, vul je een vuist, of twee, met koffiepulver en doe je dit in de pan. Voordat de koffie overkookt haal je de pan van het vuur en laat je de koffie even rusten. Nu komt het op je zintuigen aan om na te gaan of de koffie klaar is om te drinken. Als je eenmaal een dampende kop koffie in je handen hebt, zittend aan het vuur, midden in het bos, is het de lekkerste koffie die je ooit hebt gedronken.koka-kaffe-red

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s