Rendiertrek

rendiertrek
In maart en april beginnen de rendieren aan hun trek terug naar de bergen. De sneeuw- en voedselcondities bepalen wanneer de migratie richting hun zomerweides en het gebied waar de vrouwtjes hun kalf krijgen, begint. De rendierkoeien bevallen jaar in jaar uit rond dezelfde tijd en in het hetzelfde gebied. De weken voor en tijdens het kalven zijn gevoelig in die zin dat de rendierkoeien niet gestresst mogen raken. Zij kunnen door stress een miskraam krijgen of hun nieuwgeboren kalf in de steek laten. Het is dus uiterst belangrijk dat de trek zo rustig mogelijk verloopt, en niet zoals in het tenenkrommend onsympatieke boek van Karin Anema, met de titel De laatste grens, wordt beschreven:

Opgejaagd door brullende sneeuwscooters snellen duizenden rendieren met kletterende hoeven over hard bevroren sneeuw door verblindende sneeuwlandschappen. Door gierende wind, bijtende kou, dagenlang, nachtenlang.

Fotograaf en filmer Tor Lundberg Tuorda maakte twee dagen geleden een korte film van de rendiertrek over het meer in Randijaur, waar hij woont. Zonder opgejaagd en brullend, gewoon puur en indrukwekkend, zoals het is.

2 gedachten over “Rendiertrek

  1. Ik kreeg kippevel toen ik het korte filmpje zag van de rust en de wijdsheid en het kalmerende gezang van de scooterchaffeur……….. Wauw,.

    Ik vind het heel leuk hoe jij als je er tijd voor hebt schrijft over je belevenissen in het grote Lapland en verheug mij elke keer op nieuwe berichten van jou uit Lapland. Het geeft volgens mij een zeer realstisch beeld weer van hoe het in werkelijkheid is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s