Ingesneeuwd

sneeuw-schuurtje Het weer is in Jokkmokk belangrijk onderwerp van gesprek, zeker als de jaarlijkse wintermarkt nadert; ‘als het maar niet te koud is’. Ik heb nu een aantal extreem koude wintermarkten meegemaakt, waar de temperatuur tussen de -35 en -43 schommelde. Zo’n kou is tijdens een evenement waar tienduizenden mensen op afkomen, niet wenselijk. Ook dit jaar zag het er in eerste instantie naar uit dat het opnieuw een koude markt zou worden. De week voorafgaand aan het belangrijkste event in Jokkmokk was het -35. Vlak voor de markt sloeg het weer totaal om. De kou verdween en maakte plaats voor sneeuw. Sneeuw, sneeuw…… en sneeuw. Dagenlang viel het met bakken uit de lucht: voor het werk sneeuwruimen, na het werk sneeuwruimen, voor het slapen gaan sneeuwruimen en de volgende dag zag het erf eruit alsof ik niets had gedaan. Mijn huis, schuren en auto verdwenen langzaam in de sneeuw; samen met mij. sneeuw-pak
Na de sneeuw kwam de storm. De temperatuur schoot omhoog en de wind brulde met orkaankracht door de straten van Jokkmokk. Na de laatste marktdag achter de rug te hebben reed ik op een zaterdagavond voorzichtig naar huis. De dorpsweg was verdwenen onder sneeuwheuvels. Tot twee keer toe reed ik mijzelf vast en moest ik mijn auto in een totale chaos van sneeuw vrij scheppen. De wind blies de sneeuw onder m’n kleding, in m’n oren, ogen en neus. Nat van zweet en sneeuw kwam ik eindelijk thuis.
De volgende dag werd ik wakker en keek ik tegen een witte massa aan. De enorme hoeveelheid sneeuw was langzaam van het dak gegleden en had een sneeuwwand om mijn huis gevormd. Ik woonde opeens in een iglo. Ik heb het een tijdje zo gelaten, totdat ik de frisse moed had verzameld om de sneeuw weg te scheppen. Ik ben bijna klaar.
sneeuw-dak

2 gedachten over “Ingesneeuwd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s