Joyriding

autoverwarming Iedere auto in Noord-Zweden heeft een ingebouwde motorverwarming. Een paar uur voordat je de auto wilt starten zet je ‘m ‘aan het stroom’. Zo kan je zelfs op hele koude dagen zonder problemen je auto aan de gang krijgen. In het straatbeeld van Jokkmokk is het duidelijk te zien wanneer het zeer koud is; voor de winkels staan stationair draaiende auto’s van mensen die boodschappen doen. Autodiefstal komt in Jokkmokk niet voor. En mocht een auto verdwijnen, dan is het maar van korte duur:

Tijdens een drukke dag in het koffiehuis fungeerde de auto van chef Greta als cateringwagen. Haar dochter Linn had de laatste bestelling weggebracht en parkeerde de auto van Greta keurig op de parkeerplaats achter het koffiehuis. Greta zat echter op hete kolen; zij had nog een paar minuten om van het koffiehuis naar haar afspaak te rijden. Terwijl zij naar buiten spurtte riep Linn haar nog na dat zij haar auto had geparkeerd. Linn riep tegen dovemansoren. Greta sprong, dacht zij, in haar auto die stationair voor het koffiehuis stond te draaien en reed in enorme haast weg. Bij de bank tegenover het koffiehuis stond een vrouw geld te pinnen. Tot haar grote ontzetting zag zij iemand in haar auto springen en ervandoor scheuren. Gillend rende zij over de straat achter haar auto aan. Greta zat ondertussen al mopperend in de auto; supervervelend dat Linn voor die korte ritjes ‘de hele auto anders instelt’. Haar gemopper ging al snel over in verbazing toen zij erachter kwam dat dit helemaal niet haar auto was. Met hoge snelheid reed zij vervolgens terug naar het koffiehuis waar Linn inmiddels buiten stond om de onfortuinlijke eigenaar van de betreffende auto te kalmeren. Met een ‘sorry hoor!’ beende Greta hen voorbij, sprong gehaast in haar eigen geparkeerde auto en scheurde weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s