Nordenskiöldsloppet 1884 deel 1

voorlezing Sinds ik tijdens een lezing voor het eerst hoorde over de Zweedse skiwedstrijd Nordenskiöldsloppet, ben ik compleet gefascineerd door de hele geschiedenis van werelds zwaarste en langste skirace. Stel je voor: de winter van 1884, 18 mannen gaan van start op zelfgemaakte houten ski’s en leggen een afstand af van 220 kilometer door ongespoord terrein. Precies 21 uur en 22 minuten later, inclusief pauzetijd, komt de eerste man over de finish. Dit alles om de geloofwaardigheid te redden van de Fins-Zweedse pool- en ontdekkingsreiziger Adolf Erik Nordenskiöld en tevens van de Samen Anders Rassa en Paava Lars Nilsson Tuorda.

Volgens wetenschappers in de tijd was Groenland volledig bedekt met ijs. Nordenskiöld was er echter van overtuigd dat het binnenland uit bos bestond. Zijn grootste wens en droom was om dit ’groene’ binnenland te vinden. Tijdens een eerdere expeditie naar Groenland kwam hij niet verder dan 50 kilometer landinwaarts vanaf de kust. Om zijn kansen op succes te vergroten nam hij op zijn tweede expeditie de Samen Anders Rassa en Paava Lars Nilsson Tuorda, Pava Lasse genoemd, mee. Beiden waren zeer goede skiërs en wolvenjagers met een extreem uithoudingsvermogen. Pava Lasse werkte tevens als verkenner en gids voor verscheidene expedities in de Zweedse bergen. Hij had een goede naam opgebouwd als gids en zijn vermogen om de beste weg te vinden in moeilijk terrein werd legendarisch genoemd. Daarnaast spraken beide mannen goed Zweeds, wat in die tijd onder Samen zeldzaam was. tuorda-och-rassa

De twee mannen legden tijdens de Groenlandexpeditie per ski in korte tijd enorme afstanden af. Tijdens hun laatste verkenningstocht skieden zij 460 kilometer in 57 uur. Nordenskiöld had hen inmiddels leren kennen als oprechte en eerlijke mannen en twijfelde niet aan de geloofwaardigheid van hun gegevens. Maar hij had een voorgevoel dat de rest van de wereld hier wel aan zou twijfelen.
Niet alleen de Zweedse media maar ook internationale kranten plaatsten inderdaad grote vraagtekens bij de echtheid van de expeditieresultaten. Volgens hen was het onmogelijk wat Pava Lasse en Rassa hadden gepresteerd. Nordenskiöld voelde aan dat hij snel moest handelen om zijn geloofwaardigheid en dat van beide mannen te redden. Hij besloot een skiwedstrijd te organiseren onder dezelfde omstandigheden als tijdens de expeditie: Een lange afstand, korte pauzes en door diepe sneeuw. De keuze viel op het traject Purkijaure – Kvikkjokk, retour, 220 kilometer.

Nu kruip ik op de bank met het boek dat Olle Backman schreef: Nordenskiöldsloppet 1884, de geschiedenis van werelds zwaarste skiwedstrijd.

Wordt vervolgd…

4 gedachten over “Nordenskiöldsloppet 1884 deel 1

  1. @Hans, Heb “A Year in Lapland” ook in bezit en heb er al veel leerzame en interessante dingen in gevonden.
    @Rianne, heb de eerste pagina’s van “Nordenskiöldsloppet” al achter de rug. Straffe kerels die Sami.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s