Werelderfgoed Laponia

laponia2
Sinds 1996 staat Laponia op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit gebied draagt de sporen van de vroege geschiedenis van de aarde en tevens van de mens. Laponia is volgens Unesco een uitstekend voorbeeld van hoe de aarde, in het bijzonder geologisch, is geëvolueerd en van de ecologische en biologische veranderingen die vandaag de dag plaatsvinden. Het gebied dat sinds de prehistorie wordt bewoond door de Sami mensen is één van de best bewaarde voorbeelden van nomadische gebieden in Noord-Scandinavië. Het is zelfs het grootste gebied ter wereld, en één van de laatste, dat een voorouderlijke manier van leven kent op basis van seizoensgebonden verplaatsing van vee (rendieren).
laponia1

In hetzelfde jaar werd direct begonnen met het opstellen van een beheerplan voor het Werelderfgoed Laponia. De wensen en belangen van de betrokken partijen, het provinciebestuur, Samen organisaties en de gemeentebesturen van Jokkmokk en Gallivare, lagen zover uit elkaar dat een beheerplan niet op tafel kwam. Het provinciebestuur kreeg van de regering de opdracht om te bemiddelen tussen de Samen organisaties en de gemeenten Jokkmokk en Gallivare, echter zonder resultaat. De partijen werden het niet eens. Negen jaar later kwam in 2005, onder leiding van de toenmalige voorzitter van de provincie, een doorbraak. De partijen kwamen overeens dat Laponia zou worden bestuurd door een lokaal gevestigde organisatie met een Samen meerderheid in het bestuur. Tevens werd besloten dat alle besluiten bij consensus zouden worden genomen. Uiteindelijk werd in 2011 de organisatie Laponiatjuottjudus gevormd en nog geen jaar later droeg het provinciale bestuur het beheer van Laponia over aan de nieuw gevormde organisatie.

Voor bezoekers werd in september van dit jaar het gebouw van naturum Laponia, genaamd Snöfällan, geopend in Stora Sjöfallet. Dit centrum geeft informatie over de geologie van de omgeving, flora en fauna en over de culturele geschiedenis van het gebied.
Ik heb nog geen kijkje genomen in het informatiecentrum, maar ik laat het weten als ik er ben geweest. Uiteraard ben ik wel in de bergen van Laponia onderweg geweest en daar heb ik één woord voor: Magisch. Ik wil jullie een stukje magie meegeven via onderstaand filmpje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s