Extreem warme juli maand

Onlangs las ik in de krant dat het 150 jaar geleden is dat Noord-Zweden zo’n warme juli maand heeft gekend. Midden juli verscheen een leuke foto in de krant van mijn buurmeisje bij het kleine weerstation in ons dorp; die dag was daar de hoogste temperatuur van het land gemeten. Een dorp van uitersten: ’s winters is dit namelijk, samen met Nikkaluokta, het koudste plekje van Zweden. Begin vorige week was de zomer plotseling voorbij. Op een vrijdag nam ik nog een duik in het meer bij Purkijaure en een vrijdag later, eergisteren, viel de eerste sneeuw in het noorden van Lapland. Ik heb volop genoten van het geweldige zomerweer, maar ik vind het nu heerlijk om met mijn wollen trui aan ’s morgens in de kano op het meer te peddelen, met verse koffie in mijn thermobeker. kano-koffie-jussi

Dit weekend heb ik mijzelf teruggetrokken in mijn cocon. De afgelopen weken ben ik geen één dag alleen geweest; op een gegeven moment merk ik dat ik ’mensenmoe’ ben en verlang ik naar een tijd thuis, alleen met Jussi. ’s Morgens tijdens het ontbijt kijk ik het nieuws, terwijl Jussi buiten ronddreutelt. Vervolgens doe ik koffie in de thermos en stappen we in de kano voor een rustig tochtje. Soms verloopt het iets minder rustig dan gepland. Bijvoorbeeld als er een eland langs de waterkant staat, die verbaast gadeslaat hoe ik mijn hond in bedwang probeer te houden om een plons in het water te vermijden. Op het moment dat hij, de hond, enigszins rustig is geworden, zet de eland het op een lopen. Opnieuw probeer ik de kano in balans te houden terwijl ik ondertussen de commando’s ’blijf’ en ’zit’ op m’n hond afvuur. Gelukkig is hij ontzettend gehoorzaam en zet hij zich al snel braaf op zijn vaste plek, wel onder luid gejammer. De rest van de dag rommel ik in de tuin en in huis, maak ik een fietstocht of loop ik hard. ’s Avond sleep ik hout naar binnen, het is nog maar 7 graden, tijd om de kachel op te stoken en met een dekentje en boek op de bank te kruipen.

2 gedachten over “Extreem warme juli maand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s