Zomer in Lapland

Minstens één keer per week komt een hoog bejaard Samisch mannetje in het koffiehuis om een rendier quiche met twee glazen melk te nuttigen. Iedere keer onderhandel ik met hem over de prijs: “Per, als je maar de helft wilt betalen krijg je ook een maar half stuk quiche.” Het is een toneelstukje waar hij veel lol in heeft; uiteindelijk betaalt hij, geeft hij mij een knipoog en zegt ondeugend: “Och, je bent ook zo schattig.” Vandaag was ik niet alleen maar schattig, maar zag ik er volgens hem uit alsof ik buiten woon. Ik vertelde hem dat ik in het bos bij een meer woon en sinds het volop zomer is, ik inderdaad vrijwel altijd buiten ben. Met de wijze woorden dat de natuur beter voor de ziel van een mens is dan geld, schuifelde hij richting ‘zijn’ tafel. Dat vrij in de natuur leven en voldoende vrije tijd hebben om eropuit te kunnen trekken voor mij belangrijker zijn dan een dikke bankrekening en een flitsende carrière, ben ik al jaren geleden achter gekomen. Tijdens de zomermaanden werk ik fulltime + overuren, maar begin juli merkten we dat het toeristenseizoen maar langzaam opgang komt. Chef Greta besloot de openingstijden in te korten en aangezien we met te veel ‘vrouwkracht’ in de keuken stonden, bood ik maar al te gretig aan om minder uren te werken. jussi-kano-meer Nu werk ik twee weken maar 4 à 5 uur per dag, wel zes dagen in de week. Een luxe die ik mezelf kan permitteren door mijn lage maandelijkse financiële lasten. Het is sinds twee weken volop zomer en de middernachtzon is ronduit fenomenaal. Mijn vrije tijd breng ik door met zwemmen, zonnen en lezen, kanoën en vissen, soms in gezelschap, soms alleen. Jussi is inmiddels aan de kano gewend; op commando springt hij erin en eruit, hij weet waar hij moet zitten en bovenal dat hij stil moet zitten. We hebben een aantal spannende kanomomenten gekend; living on the edge.

Aangezien ik het leuk vind om met nieuwe dingen bezig te zijn, begon ik met het bouwen van een kas. Na twee dagen was het echter zo ontzettend warm, dat ik besloot om te stoppen met bouwen. Het is de eerste keer dat ik iets van de grond af bouw; het denk- en tekenwerk kost meer tijd dan het bouwen zelf. Het bouwwerk is erg stabiel, maar niet helemaal recht. Vandaag lunchte ik samen met Kuifje en kreeg ik keurig uitgelegd hoe ik moet meten om exact recht te bouwen; mosterd na de maaltijd. Exact recht bouwen is gewoon niet mijn stijl. In mijn huis is vrijwel niets helemaal recht, of zelfs helemáál niet recht. kas

Met de warmte kwamen ook de vliegen, knotten en muggen. Over de veranda heb ik een groot muggennet gespannen en ook mijn bed heb ik voorzien van een klamboe. Tijdens fietstochten en wandelingen kan ik het gespuis enigszins negeren, maar als ik eenmaal in bed lig, wil ik geen gezoem om m’n hoofd. De vlonder op het meer is nu mijn favoriete plek; zon, water en wind. zomer-vlot
Toen ik mijn huis kocht, wist ik niet dat de vlonder op het meer erbij hoorde. Na een jaar vernam ik van Mr. T. dat ook de vlonder mijn eigendom is. Costa del Sol in Lapland; plenty sun no people. Just me and my dog. jussi-zon-meer

3 gedachten over “Zomer in Lapland

  1. Lieve Rianne, eindelijk ben ik weer eeb beetje op de hoogte van jouw ‘doen en laten’. Je klinkt zo tevreden! Fijn. Als je zover bent of deze zomer nog komt, heb ik plantjes voor je voor in de kas en anders volgend jaar. liefs Betska

  2. Wat een geweldig verhaal. Kan me helemaal voorstellen wat je bedoeld. Over 3 weken hopen mijn zoon (Edwin) en ik (Joop van die beer in Messaure) weer na 3 jaar naar Skabram te gaan.
    Na jou verhaal kan ik me er extra op verheugen. En precies , geld is niet alles. Misschien zie ik je daar nog. Hartelijke groet : Joop Förster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s