Uitgaansleven in Jokkmokk

meer Eind april had ik een vriendin uit Nederland op bezoek en al snel hadden we het over vroeger ’toen we nog jong waren’. Terwijl we ’s avond rond tienen, gehuld in joggingbroek, met een wijntje gapend op de bank zaten, moesten we er niet aan denken om ons op dat moment nog in een jurk te hijsen, met make up te fatsoeneren en op hoge hakken richting uitgaansleven te begeven.

auto-uitstapje Tegenwoordig hijs ik mezelf op zaterdagavond in makkelijke, warme kleding en stevige schoenen om wildlife te spotten. Gewapend met camera en de nodige versnaperingen stap ik rond een uur of negen bij Mr T. in de auto. Achterin ligt hond Boris, een grote laika reu, rustig op een elandbot te kauwen. We rijden langs twee barakken, niet ver van mijn huis. Jaren geleden woonden daar de broers Bertil en Jan. Zij deelden een hartstochtelijke passie voor zowel de jacht als sterke drank. Beiden waren goede jagers en doorgewinterde drinkers. Op een avond joegen zij hun hele drankvoorraad erdoorheen. Met hun dronken koppen strompelden ze naar de schuur waar zich nog meer flessen met sterke drank bevonden. Helaas was het geen sterke drank, maar het smaakte de heren desondanks goed. Als ik het mij goed herinner, was het glycerine; in ieder geval een sterk goedje dat je beter niet kunt nuttigen. Jan legde diezelfde avond nog het loodje. Bertil overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Sindsdien staan de barakken leeg en is het land verwilderd.

gammel-station-vajmat
Het oude station.

Na een aantal uur rijden weet ik van iedere vervallen hut de geschiedenis. Mr. T is hier opgegroeid en kent alle verhalen. We houden een koffiepauze bij het oude station, waar vroeger de trein stopte. Nu wordt het spoor in de zomer gebruikt voor de toeristische trein Inlandsbanan. Intussen hebben we twee elanden gezien, die ik niet goed voor m’n camera kreeg. Het derde exemplaar krijg ik, ondanks de schemer, wel goed voor m’n lens. Het dier heeft een wond linksachter en strompelt door het moeras. Misschien is hij aangevallen door een beer. Een beer die ik ook deze mooie avond weer niet te zien heb gekregen. eland-moeras

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s