De beer is los

Afgelopen weekend was het HET weekend dat de beren uit hun winterslaap ontwaken. Zoals een datum bepaalt wanneer je je muts moet opzetten (ergens in oktober) bepaalt het weekend midden in april dat de beren uit hun winterverblijf kruipen. Ik dacht dat beide gebeurtenissen met het weer te maken hadden, maar nee, volgens de Jokkmokkers is dat niet zo. Wel kreeg ik te horen dat de beren in het kustgebied eerst ontwaken, daar is het immers warmer. In de gemeente Jokkmokk blijven ze iets langer in hun hol liggen. beer
Beer Pepper in Polar Zoo Noorwegen, gefotografeerd terwijl ik veilig achter de omheining stond.

Vanmorgen had ik het gevoel dat ik mezelf ook in een hol bevond. Al een aantal weken rook het regelmatig naar riool in m’n huis. Het was de hoogste tijd om mijn oude skipak aan te trekken en gewapend met hoofdlamp en mes door het gat in de kelderwand onder mijn huis te kruipen. Aangekomen op de plaats des onheils bleek dat de riolering van de douche het op de een of andere manier had begeven; het stonk verschrikkelijk! Al het isolatiemateriaal was nat en beschimmeld. Godzijdank was de riolering van de wc in orde; dat zou pas vies zijn. Na wat gerommel in mijn schuur vond ik een tussenstuk wat op de buizen zou moeten passen. Na een diepe teug adem kroop ik weer ‘het hol’ in en met gebruik van wat spierkracht en een flinke dosis wilskracht kreeg ik uiteindelijk de buizen in elkaar. Nu moest ik nog één keer het kruiptraject afleggen om de douchekraan aan te zetten om te controleren of de buizen niet lekten. Vies en misselijk, van de smerige lucht, stond ik aantal minuten later buiten. Fijn hoor, een eigen huis.

Vandaag was het DE dag dat ik voor het eerst op mijn mountainbike heb gefietst. Vorige week lag de dorpsweg nog verscholen onder een laag sneeuw en ijs, maar met behulp van een flinke tractor met een enorme schuiver en de zon, is de dorpsweg vandaag officieel ijsvrij verklaard. Met Jussi rennend aan de lijn naast mij, fietste ik blij door het dorp. Mijn boze buurman stond boos hout te zagen. De buurman met de snor stond bomen om te zagen; buurman met de bierbuik stond fikkie te stoken, vier stuks, en Mr. T had één fikkie gaande. Bij hem stopte ik: “Wat doen jullie?” Mr. T. keek me vragend aan: “Gewoon, bomen zagen en fikkie stoken, en jij dan?” “Ik? Nou gewoon, een beetje fietsen en door de vieze derrie onder m’n huis rondkruipen om de riolering te maken.”

Een gedachte over “De beer is los

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s