Toen was het stil…

Toen was het stil… zon-hout
Wat ik in de tussentijd zoal heb gedaan? Reizen, schrijven/redigeren, fotograferen en koffiehuiswerk. Mijn huis zag er na twee weken uit alsof ik vijf kinderen herberg, maar het was ‘just me and my dog’. Ik heb inmiddels opgeruimd en schoongemaakt; de koelkast is weer up to date en m’n auto weer ‘fris en fruitig’.
Gistermorgen heb ik mijn rugzak ingepakt, Jussi in zijn trektuig geholpen en vertrokken we voor een skitrip langs rivier de Appok. Sinds de wintermarkt, begin februari, is het niet meer koud geweest. Het is ontzettend saai weer; vrijwel de hele tijd bewolkt, harde wind, het dooit veelal en het heeft zelfs geregend. Het lijkt wel april, maar dan zonder een heerlijk voorjaarszonnetje. In de bergen stormt het en zijn een aantal mensen die op skitocht waren in de problemen gekomen. De laatste berichten zijn positief: Vanuit een bergstation hebben reddingswerkers per sneeuwscooter de gestrande toergangers gevonden en in zekerheid gebracht. Wat ook positief is: De zon schijnt weer in mijn huis!

jussi-tent-appok2
Ik skiede niet in een storm, maar zo nu en dan waaide de wind mij flink om de oren. De sneeuw was zwaar en nat en na een aantal uur skiën had ik natte voeten, Jussi ook. Tegen de avond zocht ik een beschutte plek om de tent op te zetten en kookte ik m’n avondmaal. Jussi at naast zijn brokken heerlijk mee van de pasta met salami. Het schoot nog even door mijn hoofd dat door de milde temperaturen de beren eerder uit hun winterslaap ontwaken. Als zij zo hongerig rondlopen, gaat pasta met salami er natuurlijk gretig in, maar ik kan mij voorstellen dat dat niet genoeg is om een berebuik te vullen. Een hondje + meisje daarentegen….Enfin Jussi waakt goed; en ik kan erg boos worden.
Van beren had ik die nacht geen last, helaas wel van natte koude voeten. Ik had een extra paar sokken meegenomen, maar ook deze hielden het niet droog. Als ik koude voeten heb, slaap ik niet. Ik probeerde Jussi zo te installeren dat hij op mijn voeten lag, maar na een minuutje lag hij er alweer naast. Dat lag waarschijnijk makkelijker. Na een tijd van slapen, wakker liggen, slapen en wakker liggen, vond ik het goed geweest. Rond 04.00 at ik snel een mueslireep, dronk wat water en pakte ik de boel in. Onder een halfvolle maan skiede ik weer over de rivier, wat ontzettend mooi was. jussi-bot-appok Toen ik mezelf had warmgeskied, inclusief m’n voeten, heb ik pauze gehouden om rustig te ontbijten. In het licht van m’n hoofdlamp kookte ik theewater; Jussi had inmiddels een bot gevonden waar hij heerlijk op lag te kauwen. Volgens mij kan er veel geld in de zorgzector worden bespaard als mensen regelmatig de natuur in trekken. Dit hoeven geen grote zware tochten te zijn, maar gewoon een simpele wandeling, en dan met je kont in het gras zitten en kijken naar al het moois om je heen; dat werkt zeer ontstressend. Na ons ontbijt heeft Jussi niet meer aan de treklijn gelopen. Hij had het zwaar genoeg om zijn nieuwe vondst mee naar huis te slepen. Thuis, waar het kacheltje heerlijk brandt en mijn voeten zweten in m’n pantoffels. jussi-bot-appok3

2 gedachten over “Toen was het stil…

  1. Wat lijkt het me heerlijk om zo vanuit je huis de natuur in te kunnen trekken! Ik ben het met je eens dat de natuur ontstressend werkt. Inderdaad wandelen, om je heen kijken en genieten, vooral ook van de stilte. Helaas zijn de echt stille plekjes in Nederland nogal schaars en niet te vergelijken met de stilte die jij daar ervaart. Prachtig om dat samen met je hond Jussi te kunnen doen. Leuke blogpost!

  2. Hi Kompis,

    ik kan helemaal met je meevoelen en hopelijk ben ik van de zomer weer in mijn echte geboorte stad, hier in nL is het magisch,: Lappland weer, clear sky and sunburn and warm overdag, ben er met de leasehond Bizou op uit getrokken naar de Veluwezoom, er was niemand, we waren alleen en B leefde zich uit door achter de bal aan te jagen, ik genoot van de stilte!!!!! en het prachtige licht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s