Jokkmokk Wintermarkt

Het is vandaag de eerste normale dag voor mij na een heftige wintermarktweek: De kachel brandt, Jussi is weer terug van zijn logeerpartij in Skabram en ik zit met een beker koffie op m’n schrijfstoel. Er is de afgelopen week zoveel gebeurd, dat ik het moeilijk vind om alles in één verhaal te stoppen. Daarom geef ik nu een overzicht van de hele week en zal ik de komende tijd een aantal verhalen uitlichten.
rendierrace
De rendierrace op het Talvatis meer in Jokkmokk. Foto Therese Rydstrom.

Voor het eerst sinds ik in Lapland woon, heb ik een warme wintermarkt meegemaakt. Zowel voor de marktkooplui als de toeristen was -5 een heerlijke temperatuur, maar ikzelf had het liever wat kouder gehad; kou en wintermarkt horen immers bij elkaar. Twee ambtenaren van de belastingdienst controleerden vrijdag of de marktkooplui zich aan de nieuwe regels hielden (zie blogstukje Nieuwe regel bedreigt Jokkmokk Wintermarkt van januari). Dat was het geval; de kassa’s waren aanwezig en functioneerden door de milde temperatuur uitstekend. Niemand kreeg een boete.

Ik heb nog niet de officiële cijfers van het aantal bezoekers onder ogen gehad, maar volgens marktkooplui die ik heb gesproken was het een goedbezochte markt. Ons kleine koffiehuis zat in ieder geval vrijwel de hele markt bomvol. Daaruit bestaat de wintermarkt voor veel Jokkmokkers: Met veel plezier keihard werken, een mooie omzet draaien en tussen de bedrijven door ook nog van de wintermarkt genieten. Slapen doen we na de markt. Vaak is het letterlijk rennen om op tijd bij een avondconcert te zijn. Zaterdagavond werkte ik tot 18.55. In 5 minuten tijd wisselde ik shirt en schoenen en sprintte ik van het koffiehuis naar Bio Norden waar om 19.00 de Samische band Jarnna een concert gaf. Vrienden hadden een stoel vrijgehouden, waarop ik precies om 19.00 neerplofte. Vervolgens begon mijn buurman aan mij te snuffelen. Ik rook naar eten; hij had nog niet gegeten en kreeg spontaan trek.

Mijn auto kreeg het zwaar te verduren tijdens deze markt. Na een gezellige avond met bluesband Holly Billieday in café Gasskas zou ik twee Nederlandse vrienden terugbrengen naar hun huisje op camping Skabram. De mannen van de band kregen er lucht van dat ik èn nuchter was èn een auto had èn naar de camping zou rijden, waar zij ook naar toe moesten. Uiteindelijk vertrok ik richting Skabram met een volgestouwde auto met mensen en apparatuur. Stakkars bilen min.
bandlid-tommy-lag
Bandlid Tommy opgevouwen in de kofferbak. Foto Hans van der Steilen.

De wintermarkt 2014 was er ook één vol protesten, demonstraties en boycotts. De geplande ijzermijn in Kallak heeft veel losgemaakt. Ik heb hierover eerder geschreven op mijn blog en zal de komende tijd meer aandacht hieraan besteden. Nu wil ik het laten bij een foto van een demonstratie die zaterdag over de markt trok en veel indruk maakte. Toen de stoet mensen voorbij ons koffiehuis kwam, werd het stil. Het gaat hier niet alleen om het openen van een mijn in een bijzonder natuurgebied, maar om het openen van een mijn in een gebied dat voor de Samen onmisbaar is voor de rendierhouderij.
demonstratie-wintermarkt
Foto Henrik Blind.

2 gedachten over “Jokkmokk Wintermarkt

  1. Hi Kompis.

    ik haal deze post net uit de map ongewenst, mijn viruschecker heft last van een te groot ego.

    Deze post is heel bijzonder, de sfeer wordt goed overgebracht en vooral ben ik onder de indruk van de demonstratie tegen de mijn. Die mag er echt niet komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s