De Femund race

Toen ik vanmiddag met zware benen op de bank plofte, na een zo’n drie uur lange skitocht met Jussi, moest ik meteen aan Matti van Jokkmokkguiderna denken. Hij staat nu al ruim 24 uur op de slee. Samen met zijn team van 12 Siberische huskies doet hij mee aan de lange afstandswedstrijd De Femund race in Noorwegen. Via Facebook en de website van de Femund race volg ik, samen met vele anderen, Matti op de voet. De race gaat over een afstand van 600 kilometer door Midden-Noorwegen. De spectaculaire start vindt ieder jaar plaats in het dorp Roros. Het volgende filmpje geeft een mooie indruk van de start in de hoofdstraat van dit pittoreske dorp. Matti’s team staat trouwens op de ‘voorkant’ van het filmpje, met startnummer 13 en zoeft daarna tussen de secondes 50-54 nog een keer voorbij. Voor de liefhebbers:

Op het hele traject van 600 kilometer zijn acht checkpoints, waar de teams hun verplichte pauzes moeten houden. Er zijn rustplaatsen voor ieder team en de honden krijgen water, eten en worden tevens door een dierenarts nagekeken. Ieder team heeft zijn eigen doghandlers. Dit zijn meestal vrienden of familieleden die de musher, bestuurder van een hondenslee, helpen bij de voorbereidingen. Tijdens de race rijden zij per auto naar de checkpoints waar zij ervoor zorgen dat het hondenvoer op de juiste plek staat en eventueel extra materiaal aanwezig is. Ook zorgen zij voor de honden die niet verder kunnen rennen, door bijvoorbeeld een blessure. Een musher moet echter zijn eigen team verzorgen. De doghandlers mogen dus niet helpen bij het voeren van de honden en als de musher slaapt en er ontstaat onrust in het team, mag een doghandler dit niet oplossen, maar moet deze de musher wekken. Een musher staat dus met chronisch slaapgebrek op de slee.

Wat ik zo geweldig vind aan Matti, en ook aan Stina, is dat zij verschrikkelijk veel van hun honden houden. Matti zou nooit zijn honden pushen om de finishlijn te halen. Het traject tussen checkpoint 1 en 2 was door veel wind en sneeuw zwaar geworden. Matti besloot om hond Sammy achter te laten bij zijn doghandlers. Hij wist dat deze hond moeite zou hebben met het volhouden van een hoog tempo op een slecht spoor en wilde hem deze martelgang besparen. De dierenarts die zijn team controleerde vroeg Matti waarom hij in vredesnaam zijn hond uit zijn team zette; de hond had geen blessure en kon dus volgens haar gewoon rennen. Zij vroeg Matti wat voor reden zij moest opgeven in haar checklijst, waarop Matti antwoordde: “Schrijf maar op dat ik van mijn hond hou en dat hij daarom niet verder hoeft te rennen.”

Maandagmiddag worden de eerste teams over de finishlijn verwacht. Matti hoopt over de finish te komen met blije, gezonde honden. jokkmokkguiderna Jokkmokkguiderna onderweg in de bergen van Zweeds Lapland.

2 gedachten over “De Femund race

    1. Hoi Rhodé,

      Dat is een mooie droom. Misschien kan je een keer naar Lapland komen om een sledetocht met Matti en Stina te maken! Morgen komen de eerste teams over de finish. Het is dus nog even afwachten wanneer Matti over de finish komt. Groetjes Rianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s