Richting zomer

De nacht van vrijdag op zaterdag was erg koud, de koudste tot nu toe: -41. Maar nu is eindelijk een warmere periode aangebroken. Vanmorgen was het nog maar -20. Het klinkt gek als ik zeg ‘heerlijk’, maar zo voelt het wel. Het is interessant om te zien hoe je je grenzen verlegt. Als de winter begint vind ik -10 een fijne temperatuur om buiten te zijn en -20 ervaar ik als vrij koud. Echter, na een koude periode ervaar ik -20 als een aangename temperatuur om te skiën. Matti, eigenaar van een hondensleebedrijf in Jokkmokk, schreef vanmorgen “-25, jaja, we gaan langzaam richting zomer”. Een paar uur later kreeg ik een email van een vriendin (die ook in Lapland woont) die begon met de woorden “Geniet je ervan dat het vandaag weer eens ‘ bijna zomer’ is?”. Zo voelt -20 dus; bijna zomer! Gelukkig laat de echte zomer nog een tijd op zich wachten. Ik geniet maar al te veel van de winter. Vanmorgen maakte ik een skitocht met Jussi in een gebied waar we nog niet zijn geweest. We moesten een aantal keer de rivier oversteken. Met het oversteken van ijsvlaktes ben ik erg voorzichtig. Ieder winterseizoen komen mensen om het leven doordat zij door het ijs zakken. Een kennis van mij heeft in één klap haar ouders verloren toen zij tijdens een sneeuwscootertocht met scooter onder het ijs verdwenen. Op de rivier zijn duidelijk de oversteekplaatsen van elanden te zien, deze volg ik. appokälven-spoor1
Een elandspoor over rivier Appok.
appokalven1
Niet te verwarren met Jussi’s spoor 🙂 .

Een gedachte over “Richting zomer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s