Hallo zon!

op-het-meer
jussi-meer-koud

Het is nu al week erg koud, rond de -30. Onze lange skitochten hebben plaatsgemaakt voor kortere wandelingen en de uren die wij voor de kachel doorbrengen zijn aanzienlijk toegenomen. Mijn houtvoorraad is daarentegen aanzienlijk afgenomen. Ik verbruik nu dubbel zoveel hout als in de relatief warme decembermaand. Lichtpuntje: De zon is terug! Het duurt nog een aantal weken voordat zij mijn huisje met warme stralen vervult, maar op het meer kan ik al van haar genieten, ondanks de kou. Jussi lijkt onze kortere uitstapjes prima te vinden. Hij kan veel kou hebben, maar is uiteraard geen echte poolhond. Na een tijdje begint hij koude poten te krijgen; zeker als hij op mij moet wachten terwijl ik foto’s maak. Iets wat bij -30 trouwens een koude aangelegenheid is! jussi-sneeuw
Mijn huisje houdt zich dapper staande in de kou. Ik heb een Jotul houtkachel die een ruimte van 100 m2 warm kan houden; mijn huis is maar 45 m2. Als ik de kachel volop laat branden, blijft het zelfs met -40 behaaglijk warm. De Jotul is een gietijzeren kachel en bestaat volledig uit delen die allemaal direct in de oorspronkelijke vorm gegoten zijn. Daardoor is gietijzer een uiterst vormvast materiaal dat niet verbuigt of kromtrekt bij grote hitte en temperatuurschommelingen. zon-huis
De Jotul houdt mijn huisje warm, terwijl voorzichtig de eerste zonnestralen op de boomtoppen verschijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s