Nieuwe regel bedreigt Jokkmokk Wintermarkt

Vanaf 1 januari 2014 moeten marktkooplui in heel Zweden werken met een officiële kassa. Diegenen die deze regel hebben bedacht, hebben waarschijnlijk nog nooit het grootste winterevent van Noord-Europa bezocht: De Jokkmokk Wintermarkt. Met een geschiedenis die ruim 400 jaar teruggaat, is de wintermarkt ontzettend belangrijk voor Jokkmokk. Ieder jaar reizen tienduizenden mensen het eerste weekend van februari naar Jokkmokk om te handelen op de markt. Zaken worden snel gedaan in de bittere winterkou. Nu moeten de marktkooplui bij -30, een normale temperatuur tijdens de wintermarkt, een kassa bedienen. Een kassa die er binnen de korste keren mee ophoudt; er zijn geen goedgekeurde kassa’s die blijven functioneren bij een temperatuur onder de -10. Maar dat is volgens de bureaucraten geen probleem. Mocht de kassa ermee ophouden, dan kan de handelaar proberen met zijn stijf bevroren vingers, de verkopen met inktpen te registreren in een boek. Helaas functioneert een inktpen ook niet bij extreme minustemperaturen. Een potlood is niet toegestaan. De gemeente Jokkmokk heeft bij de belastingdienst om ontheffing gevraagd wat de wintermarkt betreft, maar nul op het rekest gekregen. Succes jongens. marktkooplui

3 gedachten over “Nieuwe regel bedreigt Jokkmokk Wintermarkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s