Vrienden over de vloer

“Ik heb geboekt!” In april komt ze, een hele week. Mijn vriendin Claudia. Ik moet meteen aan vroeger denken terwijl ik dit schrijf. We zijn in hetzelfde jaar geboren, in dezelfde straat, zaten bij elkaar in de klas op de basisschool, op de middelbare school scheidden onze wegen en waren we absoluut geen vriendinnen, om elkaar in onze studententijd weer tegen te komen. Richting onze volwassenheid werden we echt vriendinnen. Als kind botsten onze karakters waardoor we regelmatig ruzie hadden, maar desondanks speelden we ook graag samen. Voordat ik in Zweden ging wonen, werkte ik veel in de Zwiterse Alpen, in het bergdorp Saas-fee. Op weg naar hun vakantieverblijf in Italië kwam zij mij, samen met haar man, bezoeken. We zaten in de tuin te genieten van het uitzicht en de zon toen ze mij compleet onverwacht vertelde dat ze over een aantal maanden een kindje zou krijgen. Rutger is inmiddels 8 jaar. Nu komt ze naar Lapland. Ik ben benieuwd wat voor nieuws ze deze keer heeft.

Het is ontzettend leuk om bezoek te krijgen. Ik kan nòg zoveel vertellen of schrijven over mijn leven in Lapland, zoals op mijn blog, maar pas als iemand hier geweest is weet diegene waar ik het over heb. Als ik nu tegen mijn moeder zeg dat ik foto’s heb gemaakt bij het jachttorentje langs de weg, weet zij hoe dit torentje eruitziet, hoe de weg ernaartoe eruitziet en hoever het bij mijn huis vandaan ligt. Ik hoef niet meer alles uit te leggen.

Afgelopen jaar kreeg ik bezoek van Inge en de Buntjes. Inge kwam in februari, midden in de winter. Zij had een zomerseizoen op camping Skabram gewerkt en wilde graag Lapland in de winter meemaken. Dat heeft ze geweten. Ze was nog maar net aangekomen of ik had haar al bosski’s ondergebonden. Met een rode kop en nat van het zweet stond ze een aantal uur later leunend op haar skistokken uit te puffen. Het was een mooie tocht. inge op bosski's We hebben ook minder slopende dingen gedaan, zoals een bezoek aan het IJshotel in Kiruna, de Elandenboerderij en we hebben een dag op de pistes van het idyllische skigebied Kåbdalis doorgebracht.inge-moosefarm
In september kwamen de Buntjes. Marloes, een vriendin uit mijn paardrijtijd, en haar man hadden het leuke plan om een camper te huren en een maand door Scandinavie te trekken. Hun jonge kinderen zijn nog niet leerplichtig; ze konden buiten het hoogseizoen reizen. Begin september arriveerden zij in Jokkmokk. buntjes-bos In tegenstelling tot mijn week met Inge, hebben we het rustig aan gedaan. Hun kinderen zijn low maintenance; zij vermaken zich met een stok en een steen. Het was nog warm weer dus we konden heerlijk buiten koffie drinken en kletsen terwijl de kids speelden. Dat je met kinderen moet opletten wat je zegt, vergeet ik nog weleens. Tijdens het avondeten gaf ik antwoord met volle mond. Esmee, die zo dicht mogelijk naast mij zat (zij regelde altijd waar iedereen moest zitten) riep uit: ”Oho, je mag niet praten met volle mond!” Waarop ik gevat antwoordde dat mijn eten in mijn rechterwang zit en ik met mijn lege linkerwang praat. Sindsdien kan Marlous niet meer zeggen dat zij niet met volle mond mag praten, want ”Jamaar mama, mijn eten zit in mijn rechterwang en ik praat met mijn linkerwang hoooor!” Papa en mama zijn mij eeuwig dankbaar. Ik laat mijn verhaal van het racewinkelwagentje in de supermarkt maar achterwege. Dit vond Esmee ook erg leuk 🙂 .bunt-beertjesBeertjes Bunt. Foto papa Jarno.

Een gedachte over “Vrienden over de vloer

  1. Met ontroering lees ik je blog! Ik heb zoveel zin om weer een hele week met mij èchte vriendin (zo leg ik altijd uit wie je bent) door te brengen, ondanks mijn zenuwen om te moeten vliegen….
    Je was toen de allereerste aan wie we vertelden dat ik zwanger was, maar dat herhaalt zich niet haha!

    Ik kan niet wachten tot het eindelijk 22 april is!
    Liefs C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s