Winter

Gistermorgen schoof ik het gordijn van m’n bedstee opzij en werd ik begroet door een stralende herfstzon. Korte tijd later was ik met Jussi en camera onderweg in het bos. Dit vind ik heerlijk weer; fris met zon. Het had ’s nachts flink gewaaid, her en der lagen omgewaaide bomen. Tijdens de elandenjacht van afgelopen weken hebben jagers drie beren gespot, waaronder een vrouwtje met jongen. Zodra een beer iets hoort, gaat hij ervandoor. Ik praat er dus lustig op los met Jussi. Aangezien hij een hond met een missie is; sporen volgen, eekhoorns jagen, achter vogels aanrennen, trekt hij zich niets aan van mijn gebabbel. Alleen wanneer ik op mijn knieën zit om een foto te maken, komt hij met z’n lange neus tussen lens en object staan om te kijken wat daar nou zo interessant is. Niets dus, een hoopje mos. mos
Jussi

Vorige week heb ik met tractor en aanhanger 8 kuub berkenhout gehaald in Vuollerim. Ik houd mijn huisje warm met een houtkachel en als ik een aantal dagen weg ben, dan houdt een elektrische kachel de temperatuur rond de 7 graden. Ik moest hout halen voordat de sneeuw zou komen, maar ik had helemaal geen zin in deze rit. 2,5 Uur op de tractor met een volle aanhanger over een weg waar iedereen honderd km/u rijdt: Saai. Tot mijn enorme vreugde kwam ik erachter dat mijn U2 CD nog in de cd-speler zat. Dat maakte de rit een stuk aangenamer. Op de terugweg besloot ik door het bos te rijden. Met een volle lading wilde ik dit niet doen, maar met een lege aanhanger durfte ik wel in volle vaart over de bosweg te slingeren en te hobbelen, oké, in bijna volle vaart. Het geeft een fijn gevoel om de houtvoorraad vol te hebben liggen. Daar kom ik de winter wel mee door. In mijn huis heb ik een plekje gemaakt waar ik genoeg hout voor een aantal dagen kwijt kan. Praktisch en het staat superleuk. houtkast
Terug van onze wandeling heb ik eerst een kop hete chocomelk gemaakt, helaas zonder slagroom. Ik was van plan mijn hangmat op te ruimen maar toen ik ‘em zo mooi in het zonnetje zag hangen, kreeg ik bijna bedenkingen. Ik ben er nog even in gaan liggen maar kwam er al snel achter dat het toch echt te koud is. Hij ligt inmiddels opgerold in de schuur, wachtend op de lente. ’s Middags heb ik m’n auto voorzien van winterbanden met spikes. Geen dag te vroeg; vandaag reed ik in een sneeuwstorm van Jokkmokk naar huis. De winter komt.
hangmat
winterbanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s