Fietsen, treinen en kruipbraam

berenspoor
Samen met Jussi zit ik op de keukenbank. Nauwlettend houdt hij in de gaten hoe ik mijn ontbijt opeet. Zodra ik mijn bord en kopje op tafel zet, springt hij van de bank en gaat hij bij de deur staan wachten. We gaan namelijk altijd na het ontbijt fietsen; althans ik fiets en hij rent. Dit vindt hij geweldig leuk, ik trouwens ook. Al een aantal weken houd ik een gebied met hjortron in de gaten; kruipbraam. Deze vrucht is in Zweden een echte delicatesse en groeit vooral in vochtige moerasachtige gebieden. Het is dit jaar een goed kruipbraamjaar. Ik had dus een gebied gevonden vol met kruipbraam, maar toen ik daar gisteren wilde gaan plukken zag ik tot mijn teleurstelling dat iemand mij was voorgeweest. Waarschijnlijk één van de 25 dorpbewoners. Na even bescheiden te hebben gevloekt en getierd, kreeg ik een geniale ingeving: Als ik over de hogergelegen spoorbaan fiets, heb ik vrij zicht over de moerasgebieden, dus een grote kans om een kruipbraamgebied te vinden. Over de spoorbaan die door het bos- en moerasgebied loopt, komt in het zomerseizoen twee keer per dag een trein voorbij; de Inlandsbanan. Deze trein, met grote panorama ramen, vervoert voornamelijk toeristen en tuft ’s morgens richting zuiden en ’s avonds naar het noorden. De kans dat ik van m’n fiets wordt gereden is duidelijk nihil. Na een aantal honderden meters stuiteren over spoorbielzen zie ik vanuit mijn ooghoeken geel/oranje puntjes opdoemen. Compleet geshaked leg ik mijn fiets aan de kant en ga op onderzoek uit. Een minuut later sta ik tot m’n enkels in een zompig moeras, omringd door kruipbramen. Eindelijk kan ik m’n emmer volplukken!
hjortron-blog

3 gedachten over “Fietsen, treinen en kruipbraam

  1. Hallo Rianne,

   Wat leuk dat ik je blogs, toevallig, heb gevonden! Ook wij zijn gek op Hjortron en als het lukt proberen wij ook van dit goddelijke goud te plukken en in potjes te conserveren en mee naar huis te nemen. Maarre, effe wat anders!

   Ik ben druk doende een powerpointpresentatie te maken over ons bezoek aan de vintermarknad in 2012, je weet wel, toen het zo koud was!
   Desondanks was het een geweldige week die we daar hebben gehad, had ik nooit willen missen en ligt nog altijd, waarschijnlijk diepgevroren op een lekker plekje in mijn geheugen na te smelten!
   Op zoek naar wat Zweedse namen en betekenissen voor deze presentatie stuitte ik op jou.
   Wij, Lies en Erik Wijn, zijn al verschillende keren op Skabram geweest waar we kennis met je hebben gemaakt. Heb ondertussen al het een en ander gelezen over je avonturen in het koude Zweden en geniet er geweldig van. Mijn pogingen om op de Samische naam voor hun typische schoeisel van rendiervel en puntneus zijn hierdoor aardig achterop geraakt. Misschien kan jij me er aan helpen? In februari vertoon ik deze presentatie na de pauze bij de Scandinavische Vereniging Twente. Laat eens wat horen, leuk!

   Hartelijke groeten,

   Erik en Lies Wijn
   Hengelo

   1. Hej Erik en Lies,

    Wat leuk dat jullie nu mijn blog lezen! De schoenen heten in het Samisch nuvtagat. In het Zweeds lappskor of ookwel bällingskor. Succes met de presentatie!
    Groetjes Rianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s